Ontstaan

Toen mijn huwelijk destijds strandde zocht ik naar een manier om mijn kinderen van toen 5 en 7 uit te leggen dat hun vader en moeder uit elkaar gingen. Het is niet eenvoudig je kinderen een ‘volwassen’ gevoel uit te leggen. Ik voelde me nog nooit zo machteloos en wilde ze heel graag helpen dit nieuws te verwerken en vooral begrijpen. Ik ging op zoek naar iets passends, maar er was niks passends. En dus maakte ik zelf iets, in eerste instantie een snelbind mapje met geprinte a4-tjes. Maar door de knutselwerkjes, foto’s en schrijfsels konden Jones en Ika hun gevoel letterlijk een plekje geven.

Jones (toen 7) stond er op het boekje mee naar school te nemen zodat ze haar klasgenootjes kon laten zien wat er thuis speelde. Eigenlijk realiseerde ik me toen hoe goed het haar had geholpen. Niet alleen kon Jones met het boek in haar hand goed over haar gevoelens vertellen maar ook andere klasgenootjes met gescheiden ouders vonden het fijn om erin te kijken.

Naar aanleiding van dit en om mijn eigen proces te verwerken, ontwierp ik het Herinnerboek voor kinderen met gescheiden ouders. En na 6 jaar was het tijd voor een nieuw jasje, samen met mijn nieuwe partner Manon Naterop zijn we opnieuw kritisch gaan kijken naar het Herinnerboek. En met de feedback van kinderen en professionals hebben we het Herinnerboek aangevuld.

Het boek is gegroeid en er komen dan ook verschillende onderwerpen aan bod o.a:

  • Wat hebben jullie je kind verteld over de scheiding en hoe voelt het zich daarbij?
  • Wat zijn de positieve kanten en de minder leuke kanten van een scheiding
  • Alles over wonen, verhuizen en hoe richt je je nieuwe kamer in.
    Waar vier je je verjaardag en Kerstmis?
  • Hoe is het om onderdeel te zijn van een samengesteld gezin te zijn, teken je nieuwe familie in de familiestamboom
  • Tips van andere kinderen
  • Ruimte voor foto’s en plaatjes te plakken
  • Als ouder zijnde heb je ook een rol in het Herinnerboek, je kunt lieve dingen achterlaten en ook vertellen en vastleggen hoe het allemaal gelopen is.
  • Terugkijken en vooruit kijken!

Met dit boek hopen wij jullie als ouders een klein beetje houvast te geven. Maar bovenal hopen we dat jullie kinderen ook op creatieve, positieve wijze kunnen verwerken, begrijpen en over HUN gevoel kunnen praten. Zodat ze als ze later terugkijken in dit boek en op deze lastige periode trots kunnen zijn op zichzelf, maar ook op hun ouders.

Het boek is omarmd door tal van kinderen, scheidingsprofessionals en leerkrachten
• Het Herinnerboek is een creatief doeboek voor kinderen van circa 5 tot 11 jaar oud, waarvan ouders gaan scheiden, in scheiding liggen of al gescheiden zijn.
• Het Herinnerboek is een persoonlijk document het is dan ook bedoelt voor 1 kind.